Ομάδα της Ανθρωπότητας Ελλάδας
Νοέμβριος – Δεκεμβριος
2009

Καλωσορίζουμε το 2010

Προετοιμασία για τον νέο χρόνο

Πέρασε κιόλας ο Νοέμβριος και σε λίγο Χριστούγεννα και μία ακόμα χρονιά τελειώνει. Το ακούω πολύ από τους ανθρώπους της ηλικίας μου, -δεν ξέρω αν είναι το ίδιο για όλους- , αλλά όχι μόνο νιώθω τώρα ότι ο καιρός περνά πολύ πιο γρήγορα από ότι όταν ήμουν αρκετά νεώτερη, αλλά ότι κάθε χρόνος περνά πιο γρήγορα από τον προηγούμενο. Οι εποχές φαίνονται να απέχουνε πια μια ανάσα και το 12μηνο δεν είναι τόσο πολύς καιρός όσο πριν.

Κάτω από την παλιά μας κατανόηση αυτή η σκέψη μπορεί να γεννούσε πολύ άγχος, φόβο, αγωνία για την αξιοποίηση του χρόνου και ενοχή για το ανεπιτυχές ξόδεμά του.

Η Νέα Πνευματικότητα μας δίνει πολλούς τρόπους να ζούμε «έξω από τον χρόνο», με περισσότερη χαρά και λιγότερο πόνο και άγχος.

Μας υπενθυμίζει ...

 • Να «ζούμε στο τώρα». Να αφιερώνουμε την προσοχή μας σε αυτό που συντελείται στην ζωή μας τώρα, στην ασχολία μας της στιγμής, στον άνθρωπο που μιλάμε ή ακούμε, στο συναίσθημα που νιώθουμε. Να είμαστε παρόντες στην στιγμή, να την ζούμε στην ολότητά της αντί να ταξιδεύουμε σε ενοχές για ό,τι έγινε στο παρελθόν και σε αγωνίες και φόβους για το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον.
 • Να ακολουθούμε το πάθος μας. Το πάθος είναι το ‘καύσιμο της δημιουργίας’, είναι η χαρά τού να εργαζόμαστε πάνω σε κάτι που μας αρέσει και μας συνεπαίρνει. Το πάθος έρχεται όταν ακούμε τις επιθυμίες μας. Όταν μας επιτρέπουμε να τις σκεφτούμε, να τις ονειρευτούμε και να ξεκινήσουμε να τις υλοποιούμε.
 • Να γνωρίζουμε το πού πάμε. Ποιος είναι ο σκοπός μας . Τι μας καλεί η ψυχή μας να κάνουμε. Τι υπηρεσία να προσφέρουμε. Ποια εκδοχή του εαυτού μας να εκφράσουμε. Όταν γνωρίζουμε πού πάμε, όλα τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Μπορούμε να αποφασίζουμε και να δρούμε ανάλογα με το πόσο κάθε απόφαση και πράξη συμβαδίζει με τον σκοπό μας και μας φέρνει κοντύτερα στον προορισμό μας. Η γνώση του σκοπού μας, εκτός από το να διευκολύνει και να συντομεύει τις αποφάσεις μας, δίνει σε όλη τη ζωή μας ένα άλλο φως, μία αίσθηση προορισμού, πληρότητας και αυτό-εκπλήρωσης, αντί για το κενό και τον πόνο της «άσκοπης περιπλάνησης».
 • Να γνωρίζουμε το πώς λειτουργεί η διαδικασία της ζωής και της δημιουργίας. Έτσι καταργούμε τις ατέλειωτες ώρες αγωνίας για το «πώς» θα γίνουν πραγματικότητα αυτά που επιθυμούμε. Όπως μας λέει ο Νόμος της Έλξης, η δική μας ευθύνη είναι να ορίσουμε το τι επιθυμούμε, ο ρόλος τους Σύμπαντος είναι να φροντίσει το «πώς», φέρνοντας στον δρόμο μας πληροφορίες, ανθρώπους και υποστήριξη κάθε μορφής, όλα μεταμφιεσμένα σε «τυχαία» περιστατικά. Εμείς χρειάζεται να μένουμε εστιασμένοι στον στόχο μας, τροφοδοτώντας τον διαρκώς με τις υψηλές δονήσεις του θετικού συναισθήματος, να μένουμε συνδεδεμένοι με την Πηγή μας, ώστε να παίρνουμε τα σημάδια καθοδήγησης και να τα ακολουθούμε με «εμπνευσμένη» δράση.
 • Να γνωρίζουμε πως ότι και να γίνει, η έκβαση της ζωής είναι διασφαλισμένη. Είμαστε εξατομικευμένες εκφράσεις του Ενός Όντος, παιδιά του Θεού, αιώνιο και άφθαρτο πνεύμα σε έναν αέναο κύκλο περασμάτων από το πνευματικό στο φυσικό πεδίο. Δεν μπορεί να καταστραφούμε, να χαθούμε, να μην φτάσουμε «σπίτι».
 • Να γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει αποτυχία και ότι κάθε δυσκολία έρχεται στην ζωή μας για να μας επιτρέψει να μεγαλώσουμε σε επίγνωση και σοφία. Από μία άλλη οπτική ο Νόμος της Έλξης μας λέει ότι το πώς είναι τα πράγματα στην ζωή μας σήμερα, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε, νιώθαμε και άρα έλκαμε μέχρι χθες. Αυτό μπορεί να αλλάξει αν αλλάξουμε το σημείο έλξης μας, δηλαδή την σκέψη και το συναίσθημά μας.

Ξεκίνησα από μία ιδέα, και μετά μου ήρθε άλλη και άλλη και άλλη και γράφοντας βλέπω ότι είναι πάρα πολλοί οι τρόποι με τους οποίους η Νέα Κατανόηση μας βοηθά να ζήσουμε με τον χρόνο φίλο παρά εχθρό, παράγοντα χαράς παρά άγχους.

Και τώρα που πλησιάζει το τέλος του 2009, είναι καιρός να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε η νέα χρονιά να έχει πολύ περισσότερο χρόνο, ή μάλλον πολύ περισσότερη χαρά ανά μονάδα χρόνου από ό,τι οι προηγούμενες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

 • Να αναλογιστούμε τα περισσότερο και λιγότερο σημαντικά θετικά και αρνητικά βιώματα του 2009. Να τα δεχτούμε και να ευχαριστήσουμε το Σύμπαν για όλα. Για τις χαρές και τις επιτυχίες αλλά και για την δύναμη να περάσουμε μέσα από τις δύσκολες στιγμές. Να αγκαλιάσουμε με αγάπη τον εαυτό μας και να τον χτυπήσουμε ενθαρρυντικά στην πλάτη για το κουράγιο του.
 • Μέσα από το γλυκό αίσθημα της αποδοχής και της ευγνωμοσύνης να αναλογιστούμε:
  • Ποιες επιθυμίες γεννιούνται μέσα από αυτά τα βιώματα για την συνέχεια της ζωής μας;
  • Ποιοί θέλουμε να είμαστε;
  • Ποιες είναι οι υψηλότερες μορφές του εαυτού μας που θέλουμε να βιώσουμε;
  • Ακόμα, αν έχουμε κάποια ιδέα, μέσα από τι είδους δράση θα τις εκφράσουμε;
 • Με την αίσθηση της εμπιστοσύνης και της ευγνωμοσύνης στο Σύμπαν και στον εαυτό μας, για την πρόθεσή του την επόμενη χρονιά να δημιουργήσει περισσότερη χαρά για τον ίδιο και τον κόσμο, ας ξεκινήσουμε το ταξίδι στα νέα πράγματα που η ζωή θα μας φέρει.

Καλή Προετοιμασία ώστε το 2010 να είναι μία χρονιά
με πολύ χαρούμενο και δημιουργικό ΧΡΟΝΟ !!!!!!!
Νέος Κύκλος Μαθημάτων για τις Σχέσεις

Τελείωσε η προετοιμασία του Κύκλου Μαθημάτων για τις Σχέσεις και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την Τρίτη στις 12 Ιανουαρίου.

Είναι κάτι που η αρχική μας πρόθεση ήταν να ξεκινήσουμε «μέσα στον Νοέμβρη» όπως είχαμε ανακοινώσει στις Ομάδες και στα Σεμινάρια, αλλά δεν είχαμε τα μέσα και το δυναμικό να αντεπεξέλθουμε σε αυτό τον στόχο. Αυτό βέβαια το γνωρίζαμε, αλλά αρκετές φορές ο ενθουσιασμός μας, και τα θετικά σημάδια που έρχονται μέσα από τον Νόμο της Έλξης, μας κάνουν να βάλουμε στο πρόγραμμα δράσεών μας περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορούμε να διαχειριστούμε, με την τωρινή δομή μας.

Η δομή μας βέβαια αλλάζει. Έχουμε τώρα ένα χώρο όπου σύντομα θα εγκατασταθεί μία μόνιμη γραμματεία που θα βοηθήσει στην εκτέλεση και την υποστήριξη των προγραμμάτων μας.

Ο κύκλος, λοιπόν, των Μαθημάτων θα έχει τίτλο «Λειτουργικότητα και Χαρά στις Σχέσεις».

Θα γίνει σε 7 εβδομαδιαία 2ωρα, από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου και κάθε Τρίτη 7:00μμ -9:00μμ, στον χώρο του Ecovision στην οδό Παπαδά 1- 3, απέναντι από τη στάση μετρό Κατεχάκη.

Για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στείλτε e-mail στο seminario.sxeseis[παπάκι]otan.gr.
ή τηλεφωνείστε στο 697-6590007

Τι επιπλέον, τι διαφορετικό έχει να προσφέρει αυτό το πρόγραμμα;

Η απάντηση είναι: μία ολοκληρωμένη οπτική. Το Σεμινάριο έχει σκοπό να προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση του σκοπού των σχέσεων και του σκοπού της ζωής, κατανόηση που θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηρίξουμε όλα τα υπόλοιπα πράγματα που θα μάθουμε. Πράγματα που θα ήταν ενδιαφέροντα, αλλά ατελή χωρίς αυτή τη βάση.

Το δώρο που πήρα εγώ προσωπικά και πολλά μέλη της Ομάδας μας, αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι μέσα από τα βιβλία «Συζήτηση με τον Θεό» ήταν αυτή ακριβώς η κατανόηση. «Ωραία», έλεγα στον εαυτό μου, «να καταλάβω τι πρέπει να αλλάξω για να κάνω τις σχέσεις μου να βελτιωθούν, να δουλέψουν, αλλά γιατί γίνονται όλα αυτά; Ποιος ο σκοπός των σχέσεων; Γιατί υπάρχει τόσος πόνος στις σχέσεις και τι σκοπό εξυπηρετεί;»

Μερικά από τα επιπλέον θέματα και ερωτήματα που θα καλυφθούν μέσα από το πρόγραμμα.

 • Γιατί οι σχέσεις «αποτυγχάνουν»;
 • Ποιόν ρόλο παίζουν οι προσδοκίες ;
 • Γιατί η πιο λειτουργική συμπεριφορά στις σχέσεις είναι η «εαυτο-κεντρική» και τι σημαίνει αυτό;
 • Τι γίνεται όταν οι άλλοι μας πληγώνουν; Πως πρέπει να φερθούμε;
 • Με τι κριτήρια επιλέγουμε τους συντρόφους μας ; Ποιος ο ρόλος του έρωτα; Τι γίνεται όταν «ερωτευόμαστε» και γιατί αυτό δεν διαρκεί;
 • Είναι καλύτερες οι μακρόβιες σχέσεις;
 • Τι «υποχρεώσεις» έχουμε μέσα στις σχέσεις; Τι είδους υποσχέσεις και «όρκους» να δίνουμε;
 • Πώς έλκουμε τους συντρόφους μας και τους άλλους ανθρώπους γύρω μας;
 • «Καλή σχέση» απαιτεί να «συμφωνούμε»; Τι γίνεται όταν αποκτήσουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα και ενασχολήσεις;
 • Τι γίνεται όταν ο ένας θέλει να δώσει τέλος στη σχέση και ο άλλος όχι; Πότε «πρέπει να χωρίσω;»
 • Γιατί δεν έχω ακόμα έλξει το σύντροφό μου; Υπάρχει ο «τέλειος” σύντροφος για μένα; Υπάρχουν αδελφές ψυχές;
 • Γιατί μερικοί άνθρωποι έλκουν διαρκώς οδυνηρές σχέσεις;
 • Ποιος ο ρόλος της αποδοχής; Ποιος ο ρόλος της Συγχώρεσης;

Για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στείλτε e-mail στο seminario.sxeseis[παπάκι]otan.gr.
ή τηλεφωνείστε στο 697-6590007Oοοο... oοοοοοο... όμορφη Θεσσαλονίιιικη ...
Επαφή με τα μέλη μας στη Συμπρωτεύουσα

Στην αρχή του Νοέμβρη η Κίνηση Φιλοσοφικών Ομάδων, της οποίας είμαστε μέλη, έκανε το ετήσιο Συνέδριό της στην Θεσσαλονίκη. Η συμμετοχή μας στο συνέδριο ήταν μία ευκαιρία να κάνουμε το ταξίδι που καιρό συζητούσαμε στην Βόρεια Ελλάδα και να δούμε από κοντά τα μέλη μας εκεί.

Απόγευμα του Σαββάτου, Δήμητρα, Χρυσούλα και Αγγελική συναντούμε μία Ομάδα Φίλων και μελών μας που μας περιμένουν μαζεμένοι σε ένα σπίτι.

Έχω πάψει πια να εκπλήσσομαι με την αίσθηση οικειότητας που επιτρέπει, όχι μόνο το γεγονός ότι είμαστε μέλη μιας Ομάδας, ότι αγκαλιάζουμε τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα, αλλά κυρίως η επίγνωση της Ενότητάς μας, που κάνει το κάθε βλέμμα οικείο και ζεστό και το κάθε πρόσωπο αγαπημένο. Γλυκιά κουβέντα, γνωριμία των μορφών, αίσθημα άνεσης και αγάπης, κεράσματα με νόστιμα αλμυρά και γλυκά μεζεδάκια. Στο τέλος της βραδιάς αποχαιρετιόμαστε ξέροντας ότι κάτι νέο έχει ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται.

Την άλλη μέρα ο Δημήτρης και όλα τα μέλη της Ομάδας παρακολουθούν την ομιλία μας. Το κοινό γίνεται πιο ζεστό, είναι σαν να υπάρχουν εκεί κάποια μέλη της στενότερης οικογένειας.

Το απογευματάκι περνά η Τζιλ. Έχει από χρόνια δηλώσει την πρόθεσή της να ξεκινήσει μία Ομάδα Μελέτης της Ομάδας της Ανθρωπότητας στην Θεσσαλονίκη και φαίνεται πως φθάνει «το πλήρωμα του χρόνου».

Ακόμα η Πηνελόπη από τις Σέρρες, μας ρωτά πότε θα πάμε στην πόλη της και συζητά μαζί μας το πότε θα κάνουμε ένα Σεμινάριο στο Ινστιτούτο της στην πόλη.

Τόσα δώρα σε ένα Σαββατοκύριακο! Συνέδριο, φίλοι από την Κίνηση, τα μέλη μας στην πόλη και η ομορφιά και οι μυρωδιές της Θεσσαλονίκης. Πώς να μην νιώθεις ευγνωμοσύνη;


Η Δήμητρα στο βήμα


Η Δήμητρα απαντά ερωτήσεις με τον Γιάννη ΑυγουστάτοΗ Δήμητρα και η Χρυσούλα στον πάγκο μας


Η Αγγελική και η Χρυσούλα από την Συντονιστική Επιτροπή της Ομάδας

Συνέδριο της Κίνησης στην Θεσσαλονίκη

Μετά από συνεχή παρουσία στην Αθήνα, πριν 2 χρόνια η «Κίνηση Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών Ομάδων» αποφάσισε να κάνει και ένα ετήσιο Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη. Το φετινό Συνέδριο έγινε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου. Το θέμα ήταν «Η Πνευματική Απάντηση στην Κρίση»

Το Συνέδριο είναι μία σημαντική εκδήλωση, που βρήκε σχετικά καλή ανταπόκριση και που θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία εάν είχαμε τους ανθρώπους και τα μέσα να την προβάλουμε περισσότερο και να την οργανώσουμε καλύτερα. Η πρόθεσή μας είναι να το κάνουμε αυτό.

Για άλλη μια φορά απόλαυσα την ομορφιά και την σύγκλιση των συστημάτων, των οραμάτων και των ιδεών, κάτω από την κυρίαρχη ιδέα της Ενότητας όλης της Ζωής, και της Αγάπης.

«Συμφωνούμε περισσότερο από όσο γνωρίζουμε» είναι το αναπόφευκτο και λυτρωτικό συμπέρασμα, που μπορεί να επιτρέψει να λειτουργήσουν όλες οι Ομάδες με συντονισμένο τρόπο για την ανάδυση μιας Νέας Πνευματικότητας, μίας νέας πνευματικής κατανόησης που να υπηρετεί τον στόχο της «διατήρησης και της ανύψωσης όλης της ζωής», κάτι που η ανθρωπότητα χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ.

Η δική μας ομιλία είχε τίτλο «Ένα νέο Όραμα» και μπορείτε να την βρείτε ακολουθώντας αυτό τον σύνδεσμο.

Νοιώθουμε ευγνωμοσύνη για την Κίνηση που μας δέχτηκε κοντά της και δεσμευόμαστε να λειτουργήσουμε με την αρχή της σύνθεσης και της Ενότητας.


Με αγάπη και ευγνωμοσύνη,
Για την Ομάδα της Ανθρωπότητας
Δήμητρα Μπούρα
Συντονίστρια Ομάδας Ανθρωπότητας Ελλάδας
dboura[παπάκι]otan.gr
www.otan.grOμάδα της Ανθρωπότητας Ελλάδας
www.otan.gr
dgr - web development